Jó tudniAlkoholizmus, drogfüggőség,
játékszenvedély ...

meg egyebek, amiről nem szívesen beszélünk

Miközben az alkoholprobléma népbetegség méreteket ölt, terjednek az illegális drogok, a tiltó lista alig tud lépést tartani a naponta megjelenő új dizájner drogoknak nevezett pszichotróp anyagokkal, a legális és illegális drogszcénával kapcsolatos ismereteink meglehetősen hiányosak. A napi- vagy hetilapok, a különböző korosztályoknak és társadalmi csoportoknak szóló magazinok folyamatosan közölnek cikkeket, tanulmányokat, figyelemfelkeltő hirdetéseket, megelőző programokat a testsúlykarbantartásról, a fitness fontosságáról, még a mentális egészségről, mentálhigiénés és életvezetési témákról, krízisekről is, ám alig találunk valamit az alkoholizmusról, az alkoholproblémának a párkapcsolatra, vagy a gyermekekre gyakorolt hatásairól. Ha a média mégis tudósít ezekről a kérdésekről, akkor pedig leggyakrabban a tiltott drogokkal kapcsolatos események megdöbbentő, olykor szenzációéhséget kielégítő tálalásával találkozunk.

Tovább a teljes cikkre

 

 
Alkoholproblémák és kezelésük I.


Most induló cikksorozatunkkal rá szeretnénk irányítani a figyelmet a szenvedélybetegségekre (alkohol, drog, játékszenvedély stb.), az érintettek és hozzátartozóik lehetőségeire, a problémához való pozitív hozzáállásra.

Tovább a teljes cikkre

 

 
Alkoholproblémák és kezelésük II.


E cikkünkben alapfogalmak tisztázását kíséreljük meg, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szenvedélybetegekkel, vagy függőségi problémákkal találkozók a szakkifejezések alatt ugyanazt a tartalmat értsék, és e tartalmakat meg tudják különböztetni a köznyelvi - szakmailag gyakran téves - kifejezésektől (alkoholista, részeges, drogos stb).

Tovább a teljes cikkre