Vissza a főoldalra

Szenvedélybetegek közösségi ellátása


A közösségi ellátás, a kliensek lakókörnyezetben történő szociális és mentális gondozása, célja gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése. Mint minden ember, a szenvedélybetegséggel küzdő kliens is természetes emberi kapcsolatainak kölcsönhatásaiban él, a közösségi alapú ellátás célja ezeknek a kölcsönhatásoknak a pozitív irányú eltolása.
A közösségi ellátás másik fontos irányelve a rehabilitáció, amely aktív és alkotó társadalmi részvételre irányuló egészségügyi, pedagógiai és pszichoszociális rehabilitáció, ennek érdekében különösen hangsúlyos a kliensek mindennapi életviteléhez szükséges készségek fejlesztése.
A közösségi ellátás munkamódszere a rendszerszemléletű családgondozás, mely épít a beteg aktív és felelős részvételére, a közösségi erőforrásokra, a természetes támogatók bevonására. A közösségi ellátásban nemcsak a szerhasználó (vagy egyéb addikcióban szenvedő) kliensek, hanem a családtagok elérése, segítése, megerősítése is feladatot jelent.
A közösségi ellátás a kliens számára egyszerre biztosítja a szolgáltatások komplex körének igénybevehetőséget és a differenciált, egyénre szabott ellátást.


A közösségi ellátás az alábbi szolgáltatásokat biztosítja:Az ellátás igénybevételének módja:


Az ellátás igénybe vétele önkéntes és térítésmentes. A kapcsolat felvételének lehetséges helyei, módjai:Az ellátás az igénylő kérelmére kezdődik, ha az igénylő cselekvésképtelen, a kérelmet a törvényes képviselő terjeszti elő.